ervaringen

Ik voel me begrepen, mijn schaamte was direct weg


Geplaatst op 16 oktober 2015 in categorie ervaringen

Tanja Joosten, 37 jaar 

 

Waarom wilde je afvallen?

Ik kon gewoon niet meer met mijn 2 jonge kinderen mee. Achter ze aan rennen, lekker ravotten, ik miste gewoon de energie. Fietsen met de kinderen deed ik niet, want na een stukje fietsen was ik gewoon helemaal op. Ik wilde als jonge moeder zo niet verder. Dat ik zwaarder was, was geen geheim, ik zorgde ervoor met de juiste kleding dat het niet opviel hoe zwaar ik eigenlijk was. Voor de buitenwereld kon ik dit aardig te verbloemen. Zelfs Afslankcoach Sandra was verbaasd tijdens het intake gesprek over wat ze zag op de weegschaal. Maar dat verbergen en verbloemen, daar word je zelf niet gelukkiger van. Dus ik wilde af van dat gevoel, geen schaamte meer over mijn lichaam, geen terughoudendheid en geen verbloeming meer. Ik wilde het voor mijn kinderen, maar ook voor mezelf. 

 

Welk dieetprogramma heb je gevolgd?

Die keuze was voor mij heel duidelijk, Slinc. Ik wilde pertinent niet aan de maaltijdvervangers. Ik wil een voorbeeld zijn voor mijn kinderen en ze laten zien dat mama ook gewoon normaal eet, gezond en voedzaam. Ik geef mijn kinderen dat ook echt mee. Ik benadruk regelmatig wat gezond eten voor je doet, maar ook beweging. Dat het met Slinc. langzamer zou gaan dan met Proslank, dat vond ik daarom ook niet erg. Ik wilde een voorbeeld zijn en ook gewoon hetzelfde kunnen eten. En niet dat we aan tafel zitten en mama zit uit zakjes te eten haha.

 

Hoe beviel Slinc.?

Ik was vooral bang dat ik honger zou hebben, toen ik een schamele 2 crackers als ontbijt zag staan. Maar dat heb ik dus totaal niet gehad. De Slinc. supplementen onderdrukken echt je hongergevoel. Slinc. gaf me structuur en houvast doordat ik om de 2 tot 2,5 uur moest eten. Er komt ook meer besef over wat je eigenlijk allemaal op een dag naar binnen werkt. 200 gram groente, hoeveel is dat eigenlijk? Totdat ik het ging afwegen en heel mijn bord vol lag! Ik werd ook heel creatief met eten. Zo stond ik in het begin nog apart voor mezelf groente te roerbakken, totdat mijn vriend met zijn neus boven de pan hing en zei: “Waarom krijg ik dat eigenlijk niet, ziet er goed uit.” Ik heb mijn hele gezin geïnfecteerd met gezond eten en dat is voor ons allemaal goed!

 

Voor welk bewegingsprogramma heb je gekozen?

Ik had al ervaring met de Vacushaper en dat was me goed bevallen. Je even niet te hoeven concentreren, verstand op nul en gewoon even lekker lopen. Als moeder, partner en werkende vrouw  is het zo fijn om ook eens gewoon even helemaal niks te hebben. Dat je nergens aan hoeft te denken en je gedachtes even helemaal kunt uitschakelen. Je lichaam in beweging, het bloed dat je door je lichaam voelt stromen en je nieuwe energie geeft, maar even geen concentratie. Even heerlijk ontstressen van de dag.

 

Hoe vond je de begeleiding?

Mijn schaamte was voor mij echt een ding. Ergens naar binnen gaan en: “Wat zouden ze wel niet van mij denken.” Maar dat was echt direct weg bij het eerste gesprek. Ik voel me hier zo prettig en begrepen. Vooral ook omdat eigenaresse Rachel Hulshof zelf ook ervaringsdeskundige is. En dat ze haar kwetsbaarheid gewoon deelt met iedereen. Om op haar blog (www.rachelhulshof.nl) te lezen hoe ze eigen strijd met de kilo’s heeft gehad; het geeft haar gewoon heel veel inlevingsvermogen.

Het hele team heeft mij ook echt gegeven wat ik nodig had. Ze hebben de tijd genomen om dingen uit te leggen en te herhalen. Want rationeel weet je het allemaal wel, maar je moet het voelen. Het moet eigen worden. En dan is herhalen, herhalen, herhalen het beste. En zit het een keer tegen of ik baal een keer, dan mag dat ook gewoon. Ook al is het rationeel allemaal te verklaren waarom ik deze week wat minder ben afgevallen, er is ruimte om je ook gewoon even rot te voelen. Maar ook ruimte om te lachen gelukkig, om weer even te kunnen relativeren haha.

 

Wat is je mooiste compliment?

Dat mensen mij niet meer herkennen. Dat ik ze echt moet aanhouden: “Zeggen we geen hallo meer.” Dat gebeurt me nog steeds! En dat mijn vriend me met Valentijn had verrast. “Je hebt zo hard gewerkt, jij verdient nu ook een verzetje.” Dat is een fijn gevoel dat hij zo trots op mij is.

 

En nu?

Ja, dan ben je veel afgevallen en dan mag je weer ineens brood gaan eten en (half)volle producten. Doodeng vond ik het! Ik was gewoon bang dat mijn lijf het niet zou accepteren. Ik voelde me bijna stiekem als ik mijn boterham zat te eten. Ik wilde weer vertrouwen in mezelf en mijn lichaam krijgen. En dan is een steuntje in de rug wel erg fijn, dus daarom ben ik bij In Shape Afslankstudio Eindhoven in onderhoud gebleven.

Ik doe dat inmiddels al bijna een halfjaar en in de tussentijd ben ik door te veel drukte en het vervallen in oude gewoontes, geen tijd voor het eten te nemen, overslaan, of juist ongezonde voeding, een paar kilo aangekomen. Blinde paniek had ik. En daar hebben ze me echt goed in aangevoeld en we hebben samen meteen een plan van aanpak gemaakt. Niet alleen hoe we die paar kilo’s er weer af krijgen, maar ook hoe we dit een volgende keer kunnen voorkomen. Wat kan mijn lichaam dus wel aan en wat niet. Hoe zorg ik ervoor dat ik die rust houd en kan vertrouwen op wat ik het afgelopen jaar geleerd heb.

 

Rachel Hulshof, eigenaresse In Shape Afslankstudio Eindhoven

Tanja wilde veel afvallen en normaal adviseren wij daarvoor Proslank, omdat dit snel gaat geeft dat een echte boost. Maar Tanja was heel resoluut in haar standpunt. Ze wilde een voorbeeld zijn voor haar kinderen en daar heb ik veel respect voor. Slinc. is een goed programma, maar voor veel kilo’s komt het uiteindelijk toch aan op discipline. Maar als een pittbull heeft Tanja haar tanden erin gezet en gewoon niet meer losgelaten. Ze deed het vanuit een volle overtuiging. Ze vertelde mij dat ze met al haar opgedane kennis nu zelf ook mensen aan het adviseren is wat ze allemaal beter wel en niet kunnen doen in voeding.

Ik heb er alle vertrouwen in dat Tanja haar gewicht straks weer goed weet vast te houden. Zij doet dit uit met een duidelijk standpunt en niet vanwege een getal op de weegschaal. En dat maakt dat je gezond eten niet doet omdat het moet, maar omdat je het zelf wilt.

 Reageer op dit bericht

Lees ook

45 kilo afvallen

Geplaatst op 21 mei 2024 in categorie ervaringen

Mijn ervaring met In Shape Rosmalen

Geplaatst op 20 februari 2024 in categorie ervaringen

20 kilo afgevallen voor en na

Geplaatst op 23 januari 2024 in categorie ervaringen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief