nieuws

Vezels eten: wie, wat en waarom?


Geplaatst op 10 november 2014 in categorie nieuws

‘Eet vezelrijk’ is het advies voor een evenwichtig eetprogramma. Maar wat zijn vezels, waar zijn ze goed voor en vooral: waar zitten ze in?

 

Goede stoelgang

Je lichaam verteert vezels niet, ze komen uiteindelijk onverteerd in je dikke darm en zorgen voor een zachte ontlasting. Hoe meer vezels, hoe makkelijker je naar het toilet kunt. Voor een goede stoelgang is alleen vezels eten niet voldoende. Drink voldoende vocht (1,5 tot 2 liter vocht, dit is water, thee, koffie) en zorg dat je voldoende beweegt. Denk niet meteen aan sport, want fietsen, lopen, in de tuin werken, in het huishouden bezig zijn, zijn ook vormen van beweging; 30 min per dag is voldoende.

 

Honger stillend en weinig calorieën

Een groot voordeel van vezelrijke producten is dat ze vaak weinig calorieën bevatten, maar wel een verzadigd gevoel geven. Je hebt tussendoor dus minder trek. Het advies is om dagelijks 30 tot 40 gram voedingsvezels te eten. Vezels zitten vooral in volkoren producten, groente en fruit. Dit zijn dus voedingsmiddelen die je véel mag eten! Als vrouw mag je 5 tot 6 sneeën volkorenbrood, 100 gram aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten en 2 stuks fruit per dag.

Eet per dag dus 30 tot 40 gram voedingsvezels.

 

Wist je dat…

In fruit- en groentesappen vaak minder vezels zitten dan in de fruit- of groentesoort zelf en is tevens de suiker-concentratie erg hoog. Vaak blijft met het zeven of persen veel vezels achter. Dat geldt ook voor zelf geperst sap en gepureerde vruchten uit een pak of flesje. Eet liever gewoon een stuk fruit of maak een smoothie waar je de hele vrucht of fruit in pureert en niet alleen de sap uit perst.

vezels Reageer op dit bericht

Lees ook

In Shape Afslanskstudio Helmond Brandevoort gevel

Geplaatst op 16 maart 2021 in categorie nieuws

Startende In Shape Afslankstudio ondernemers Marijke Kokke en Barbara van der Meer vallen onterecht buiten de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).  Marijke: “Zoals de voorwaardes nu zijn, ontvangen wij geen tegemoetkoming in vaste lasten. Zelfs voor de aparte subsidieregeling voor startende ondernemers vallen we buiten de boot. Dat is moeilijk te bevatten en voelt heel oneerlijk. Want wij zijn tenslotte juist die groep: startende ondernemer.”

Afslankcoach Marijke In Shape Rosmalen en Afslankcoach Barbara In Shape Helmond

Geplaatst op 16 maart 2021 in categorie nieuws

Afslankcoaches Marijke Kokke en Barbara van der Meer zijn nog maar net gestart met hun In Shape studio en dan komen ze in de Corona crisis terecht. Hoe ga je daar als startende ondernemer mee om? En red je dat financieel wel?

In Shape Afslankstudio wenst iedereen een fijne Kerst

Geplaatst op 18 december 2020 in categorie nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief