Verwarmende voedingsmiddelen

Eet je warm

Verwamend voedsel

Heb je het koud? Eet jezelf warm

Heb jij ook extra honger gevoel nu het weer wat kouder is? Dat is helemaal niet gek. Het kost meer energie om het lichaam op temperatuur te houden. Normaal is je lichaamstemperatuur 37 graden. Als de omgevingstemperatuur kouder is, werkt het lichaam harder. Dat kost je dus meer energie en dat zorgt ervoor dat je meer honger voelt. Ook ben je geneigd om meer te eten om extra energie (en dus warmte) binnen te krijgen. Het lichaam kan dus wel wat hulp gebruiken. Eet jezelf warm door het eten van verwarmend voedsel.

Verwarmend voedsel

Heel logisch dus dat je meer honger voelt als het kouder is. Als je het koud hebt, zijn warme dranken en gerechten heerlijk. Maar je kunt je lichaam ook een extra handje helpen. Er zijn voedingsmiddelen die de bloedcirculatie bevorderen en het lichaam aanzetten tot het produceren van warmte. Tegelijk jaagt het daarmee ook de stofwisseling aan, dus ook nog eens een extra boost voor een hogere verbranding. Dat is zeker als je wat kilo’s kwijt wil mooi meegenomen.

Verwarmende voedingsmiddelen

Er zijn veel warme kruiden en voedingsmiddelen die het lichaam aanjagen in stofwisseling, meer energie geven en daarmee ook warmte. Hieronder zetten we er 9 verwarmende voedingsmiddelen voor je op een rij.

1. Kaneel

Kaneel is heerlijk door de yoghurt of kwark met appel. Dit specerij zorgt ervoor dat de  lichaamstemperatuur verhoogt. Het stimuleert de bloedsomloop en zorgt dus voor een betere doorbloeding. Van binnenuit warmt het lichaam hierdoor op.

2. Rozemarijn

Rozemarijn geeft niet alleen een warme, aromatische smaak aan je eten. Dit mediterrane kruid stimuleert ook je bloedcirculatie, waardoor je het lekker warm krijgt. Kook een paar takjes mee door een pastasaus of soep. Dan profiteer jij van het verwarmende effect van rozemarijn.

3. Vlees

Heb je vooral last van koude handen en voeten, dan kan dat te maken hebben met ijzertekort. Vers, onbewerkt vlees zit boordevol ijzer, dat je helpt om de uiteinden van je lijf weer warm te krijgen. Bovendien zit vlees vol gezonde eiwitten, die een belangrijke bron vormen voor warmte en energie.

4. Peper, kurkuma of chilivlokken

Probeer eens wat heter te eten met peper, kurkuma of chilivlokken. Als je pittig eet, kunnen de vlammen je uitslaan. Deze specerijen verwarmen je dan ook van binnenuit. Als koukleum is het een goed idee om pittig te eten. Hetzelfde stofje dat je lekker warm maakt van binnen, helpt je trouwens ook om af te vallen.

Dat is goed nieuws als je niet alleen de kou uit je lijf wilt verdrijven, maar ook als je graag wat kilo’s kwijt wil.

5. Noten

Gezonde vetten zijn een ideale manier om je stofwisseling te laten werken, waardoor je het warmer krijgt. Noten zitten vol gezonde vetten, dus eet deze vooral als tussendoortje als je het koud hebt. Eet ze wel ongebrand en ongezout.

Noten zijn gezond, maar bevatten ook veel calorieën, daarom laten we deze tijdens afvallen met Slinc. even achterwege. Maar no worries, noten komen zeker weer terug in het eetprogramma als je op gewicht wilt blijven.

Eet je warm

6. Gember

Zowel van verse als gedroogde gember krijg je het lekker warm. Vooral de gedroogde variant verwarmt van binnenuit. Je kunt hier tijdens het afvallen (ook tijdens Slinc.) heel makkelijk verse gemberthee van maken. Doe een aantal plakjes gember in een glas heet water. Even laten trekken, opdrinken en je voelt de warmte door je hele lichaam stromen. Heerlijk.

7. Pastinaak

Pastinaak, een zogenaamde vergeten groente, maar wint steeds meer populariteit. Het is niet alleen lekker, maar ook ideaal als je het altijd koud hebt. Naast gezonde koolhydraten levert de groente B-vitamines, die de aanmaak van rode bloedcellen bevorderen. Dat helpt om het lekker warm te krijgen.

8. Prei

Prei behoort tot dezelfde plantenfamilie als knoflook en ui, maar is minder bekend om zijn verwarmende effect. Deze groente draagt bij aan een goede bloedsomloop, waardoor de kou uit je lichaam trekt. Voeg dus de volgende keer vooral prei toe aan je soep, stamppot, salade of saus.

Elke groente kent zijn eigen gezondheidsvoordelen, daarom is het altijd goed om veel te variëren in groente. Prei bevat veel foliumzuur en heeft een B-vitamine die essentieel is voor de ijzerproductie. Deze groente daarnaast ook om schade aan de bloedvaten te voorkomen en bevat een indrukwekkende hoeveelheid antioxidanten en vitamines.

9. Tamme kastanjes

Niets smaakvoller dan geroosterde tamme kastanjes. En nog verwarmend ook. Niet alleen omdat je ze warm eet. Volgens de Chinese geneeskunde zijn kastanjes goed voor de bloedsomloop. Bovendien bevatten ze foliumzuur, dat goed is voor de vorming van rode bloedcellen.

Ook daar krijg je het volgens de Chinese geneeskunde lekker warm van! Tamme kastanjes zijn ook nog eens vriendelijk voor je gewicht, want ze bevatten weinig calorieën terwijl ze boordevol voedingsstoffen zitten. Win-win!

Sporten

Naast verwarmende voedingsmiddelen eten, is bewegen en sporten ook altijd een goede manier om goed warm te blijven. Tijdens de koudere dagen is daarom sporten in warmtecabine extra fijn. Niet alleen voor de warmte, maar ook blijven spieren en gewrichten door de infrarood verwarming soepel.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief